"Türkiye'nin Ulusal ve Discount Market Tedarik Lideri"

  • Bir yumurta üretimi için tavuklar günde ortalama 120 gr. Yem yerler.
  • Bir yumurta üretimi için tavukların 24 – 26 saate ihtiyaçları vardır.
  • Tavuklar yaşlandıkça daha büyük yumurta üretir.
  • Bir tavuk yılda ortalama 300-325 adet yumurta üretir.
  • Yumurta kabuğunun yüzeyinde 17.000 adet küçük delik (por) bulunur.
  • Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta , oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtan daha tazedir.
  • Yumurta uzun süre beklemiş ise su ve karbondioksit kaybından ağırlığı azalır.
  • Taze ve bayat yumurta tuzlu su ile test edilebilir. Taze yumurta tuzlu suda batar. Bayat yumurta yüzeyde kalır.
  • Yumurtanın tazeliği en iyi kırıldığında anlaşılır.
  • Taze yumurta kırıldığında akı ve sarısı tamamen yayılmaz ve birbirine karışmaz.
  • Yumurta sarısı yüksek görünümdedir.
  • Tavuklar kendileri de yumurta yemeyi sever.
  • İnsanlardaki IgG karşılığı olan ve IgY olarak isimlendirilen yumurta sarısı antikoru belirli patojenleri, özellikle de enterik mikroorganizmaları etkisizleştirmek için kullanılabilmektedir. Böylece antibiyotik kullanımı gereksinimi azalmaktadır.
  • Bir yumurta sarısının yaklaşık hacmi 15 ml’dir.
  • Yumurta, biyolojik değeri tam olan bir gıda maddesidir.
  • Yumurta insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan “esansiyel amino asitleri” içerir.
  • Yumurtanın yaklaşık 6-7 g proteini, esansiyel amino asitlerin hepsine sahiptir.

  • Yumurta C vitamini hariç bütün vitaminleri içerir.
  • Yumurta kabuğu üzerinde hava almasını sağlayan ortalama 7500 gözenek bulunur.
  • Yumurta içeriği soğudukça büzüşür ve kabuğun dışında içinden daha yüksek bir basınç oluşur.
  • Tavuklar uyku sırasında REM rüya görürler.
  • Tavuklar, oldukça iyi bir görme yeteneğine sahiptirler ve insanlar gibi tam renkli görmeye sahiptir.
  • Tavuklar oldukça zeki yaratıklar.
  • Tavuklar matematiksel akıl yürütme, kendini kontrol etme ve karmaşık sosyal yapılar oluşturma yetenekleri vardır.
  • Tavukların oldukça güzel hafızaları vardır. 100’den fazla farklı insanı tanıyabilir ve yüzlerini hatırlayabilirler.
  • Anne tavuklar, yumurtadayken civcivleriyle konuşur, sesleriyle onları yatıştırır.
  • Tavuklar oynamayı çok sever. Koşarlar, atlarlar, diğer hayvanlarla oynarlar ve dışarıda olmayı severler.
  • Kabuğun üzerinde görülmeyen, doğal, protein benzeri bir film bulunmaktadır. Bu film, yumurta içine mikrop girişine karşı ilk savunma basamağı olarak düşünülür. Yumurtanın yıkanması bu tabakayı bozacağı için yumurtanın bozulmasını kolaylaştırır.
  • Çiğ yumurtalardaki proteinlerin sadece% 51’i sindirilebilirken, pişmiş yumurtalardaki proteinlerin% 91’i sindirilebilir. Bu nedenle çiğ yumurta tüketmek bir avantaj oluşturmaz.
  • Yanlışlıkla çatlayan bir yumurtayı kabuğundan çıkardıktan sonra buzdolabında saklayarak 2 gün içinde tüketebilirsiniz.
  • Yumurta saklandıkça kabuğun hava hücresinin boyutu artar. Yumurtanın içeriği ve hava hücresi içeriği büyüdükçe, kabuğun soyulması daha kolay hale gelir. Taze yumurtanın kabuğunun zor soyulmasının nedeni hava hücresi içeriğinin az olmasıdır.
  • Haşlanmış yumurtaları, kabuğunu doğrudan kabuğun dışına üfleyerek daha kolay soyulabilir.
  • Yumurtanın besin kalitesi kabuk rengine göre değişmez.
  • Kahverengi yumurtalar beyaz yumurtalardan daha büyüktür.
  • Yumurta doğal D Vitamini içeren az sayıdaki gıdalardan biridir.
  • Bir yumurta yanlışlıkla yere düşerse, kolayca temizlenmesi için üzerine yoğun bir şekilde tuz serpin.
  • Bir yumurta kabuğu, bazı antasitlerdeki ana bileşen olan kalsiyum karbonattan yapılmıştır.
  • Yumurtalar sıfır karbonhidrat içerir ve şekersizdir.
  • Genellikle bir tavuk, yumurtlamadan önce veya sonra gurur duyuran bir anons gibi görünen neşeli bir “yumurta şarkısı” nı söyler.